Čítajte, v čom sa líši exotická mäta anízová (Agastache foeniculum) od našej mäty piepornej, odkiaľ pochádza a k čomu sa používa výborný čaj, ktorý z nej pripravíme.
Autorom všetkých textov, fotografií, vídeí a perokresieb na tejto lokalite je dr.Ondrej Chreňo. Neoprávnená distribúcia akéhokoľvek textu alebo obrazového materiálu je chránená autorským zákonom.


Bylinné kúry s obsahom mäty anízovej:
(pre bližšie informácie kliknite na kúru)

Spýtajte sa, ako vyzdravieť:

Mäta anízová (Agastache foeniculum) voľne v prírode u nás nerastie, ale dobre sa jej darí v našich záhradách. Pochádza zo severnej a strednej Ameriky. Na stanovisku vydrží iba dva roky ale keďže výborne klíči, stačí nechať pár kvetov dozrieť a pozbierať semená na jarnú výsadbu. 

Mäta anízová vonia podobne ako mäta, trochu však exoticky a môžeme z nej pripraviť výborný voňavý čaj. Má podobné účinky ako mäta pieporná, vzhľadom sa však na ňu veľmi nepodobá, ani nevytvára poplazky. Ostáva na stanovisku, kde sme ju vysadili, nerozlieza sa nám po celej záhrade ako mäta pieporná.
Jej zber je jednoduchý, zberáme celú nadzemnú rozkvitnutú časť, posekáme a dáme sušiť. Usušená rozvoniava celú zimu.

Liečivé účinky mäty anízovej:

Mäta anízová pomáha pri zlom trávení, plynatosti, podráždenom žalúdku alebo pri zápaloch v tráviacom systéme.
Môžeme ju použiť pri ochoreniach dýchacích ciest, pri nádche, chrípke, angíne, zápale hrdla alebo pri zápale priedušiek či pľúc. Podporuje potenie, zmierňuje horúčky a silný kašeľ.